Аронія

Аронія (чорноплідна горобина) – чагарник заввишки 2,5-3 м, який рано починає дарувати продукцію. Навіть 1-2 кущів достатньо для забезпечення сім’ї цінною сировиною. З ягід приготуєте компоти, соки, джеми та інші смаколики. Водночас плоди містять багато бета-каротину, аскорбінової кислоти, вітамінів, що зцілять від численних недуг.

Згадана культура доволі невибаглива, тож ростиме на будь- яких ґрунтах. Проте вищі врожаї дають помірно кислі суглинисті чи супіщані площі. Важливо, аби вони були добре зволоженими, але не заболоченими. Інша вимога – хороше освітлення (у тіні віддача помітно знижується). Відводьте лише сонячні й захищені від холодних вітрів місцини. Попередньо тут на кожен квадратний метр вноситься 8-12 кг органіки.

Зазвичай садять аронію навесні. Хоча можна робити це і восени (за 1,5-2 місяці до стійких холодів). Використовуйте 1-2-річні деревця (старіші гірше приживатимуться). Розміщують екземпляри через 2-3 метри. Яму треба копати розміром 0,6 х 0,6 м. Після засипання коріння землею проводять щедрий полив. Відтак пристовбурний круг замульчуйте торфом або тирсою.

Догляд передбачає регулярне розпушування міжрядь, боротьбу з бур’янами. Раз на 2-3 роки підживлюйте компостом чи перегноєм.

Надзвичайно необхідне обрізування Насамперед варто видаляти поламані, хворі та погано розвинені гілки. Також прибирають пагони, що загущують крону. Після 20-ти сезонів зріжте стовбурець під корінь, залишаючи натомість порість заміщення.

Оскільки цвітіння розпочинається доволі пізно, то зав’язь рідко потрапляє під заморозки. Дозрівають ягоди у серпні. Знімайте їх гронами. При температурі 0°С продукція здатна зберігатися свіжою протягом цілої зими.

,


Новини від партнерів:

  1. Коментарів немає

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.