Архів дописів | ‘Рослини-лікарі’

Герань

Герань, яку у народі називають калачиком, – не тільки гарна квітка, вона ще й приносить користь як лікарська рослина. По-перше, вона має фітонцидні властивості й оздоровлює та знезаражує повітря в приміщенні. Її специфічного запаху не терплять комахи. По-друге, листя та коріння герані допомагають при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, порушеннях менструального циклу, гемороїдальних кровотечах. Читати повністю »

Коментарів немає


Терен (корінь)

Майже ніхто не знає, що ця непримітна рослина має цілющий корінь, якщо його викопати восени. Відвар з нього використовують для зниження температури при грипі, запаленні легень.

Роблять його так: беруть 1 стол. ложку сировини на 200 г окропу, кип’ятять 10 хвилин. Незамінний настій кореня і як протизапальний засіб для спринцювання при біляху жінок.

Коментарів немає


Кизил

Його використовують переважно як в’яжучий, жарознижувальний засіб при капіляротоксикозах та багатьох хронічних захворюваннях шлунка зі зниженою кислотністю. Плоди кизилу слід вводити до раціону, якщо є кровоточивість ясен, хронічні гастроентероколіти, загальна слабкість, токсикози у вагітних. У післяопераційний період гінекологічним хворим з пониженою реактивністю організму і загальною слабкістю варто вживати страви, виготовлені на основі кизилу: морси, компоти, повидло, варення. Також це можна рекомендувати і для зниження температури у хворих на грип. Св. Хільдегарда писала про цю ягоду так: «Якщо у своєму саду ти посадив кизил – твої внутрішні органи будуть у порядку». Вона навіть рекомендувала їсти його з кісточками, оскільки саме в нихміститься корисна речовина танін. Кісточки виходять з кишківника без перешкод. Якщо не хочете їсти кизил з кісточками – варіть морс. Читати повністю »

Коментарів немає


Сторінка 2 із 3123