Цілющі ягоди

На садових ділянках достигають ягоди, які мають цілющі властивості. Покваптеся їх зібрати і зберегти.

Смородина

Основна особливість – багатий вміст вітамінів, їхня надзвичайна розмаїтість. Їсти її найкраще свіжою, можна заварювати сушену: 1 ст. ложка ягід на 1 склянку окропу, настоювати 1-2 год., пити по 0,5 склянки 2-3 рази на день. Антисептичні властивості смородини допомагають впоратися з ангіною, якщо полоскати горло її соком, розведеним водою, а сік з медом помічний при сильному кашлі.

Сушена смородина – жарознижувальний, сечогінний і протипроносний засіб (20 ягід на 1 склянку окропу, запарювати на помірному вогні 30 хв., остудити, приймати по 1 ст. ложці тричі на день). Аскорбінова кислота добре зберігається в заморожених ягодах. При зіткненні з металом частина вітамінів втрачається, тому, заготовляючи смородину, користуйтеся емальованим посудом і дерев’яною лопаточкою. У сухих ягодах зберігаються всі цінні властивості.

Порічка

Колись порічку недооцінювали. Однак червоні і білі порічки мають таке ж вітамінне значення, як і смородина, але трохи меншою мірою. Порічку кислих сортів, які не всі можуть їсти свіжими, настоюють з медом, як, наприклад, аґрус, і, звичайно, не варять і не кип’ятять. Порічка містить пектини, які, потрапляючи у шлунково – кишковий тракт, набухають, утворюючи слиз, що є гарним абсорбентом кишкових токсинів. Ті ж пектини мають здатність зв’язувати й виводити з організму сечокислі солі. Крім того, у народі відомі й жарознижувальні, потогінні властивості цієї ягоди, тому нею необхідно запасатися на зиму – заморозити, не відокремлюючи від гілок.

Аґрус

Аґрус, який іноді називають північним виноградом, відомий у нас з ХІІ століття й використовують його як для харчування, так і з лікувальною метою. Білка в аґрусі удвічі більше, ніжу винограді. А от цукру майже удвічі менше. Лікувальну цінність аґрусу підвищують солі фосфору, заліза, кальцію, калію, міді й вітаміни групи В, С, Р, каротин. Так, наприклад, солі калію мають сечогінну дію, нормалізують скорочувальну здатність серцевого м’яза, солі фосфору беруть участь в енергообміні. Дуже цінним в аґрусі є вітамін Р, який зміцнює кровоносні судини й капіляри. Тому вживати ягоди корисно людям, які страждають на захворювання серця, гіпертонію, атеросклероз, залізодефіцитну анемію. Крім того, аґрус рекомендують як жовчогінний і сечогінний засіб при хворобах нирок і сечового міхура.

Як підтверджують багаторічні медичні дослідження, стиглі ягоди аґрусу дуже корисно їсти літнім людям і дітям, а такожтим, хто має порушення обміну речовин і ожиріння. Однак через те, що аґрус містить велику кількість клітковини й органічних кислот, його не можна їсти при шлунково – кишкових захворюваннях.

Тибетські зцілителі для зміцнення стінок кровоносних судин радять застосовувати настій аґрусу: 1-2 столові ложки ягід залити склянкою гарячої води й витримати 10 хвилин. Настій можна підсолодити медом.

, ,


Новини від партнерів:

  1. Коментарів немає

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.