Крукнек – крива шийка

Так вже сталося, що виростивши одну екзотичну рослину, неможливо зупинитись, втриматись від того, щоб пройти мимо і не придбати насіння іншої незнайомки, навіть за порівняно немалі кошти, і не виростити її на своїй ділянці. Це вже “хвороба”. На сторінках видання ви вже мали можливість познайомитись з багатьма цікавими рослинами, а сьогодні хочемо розповісти ще про одну маловідому для широкого загалу овочівників культуру з великої родини гарбузових, близького родича кабачків та патисонів – крукнек. Про нього в Україні ще мало відомо, він рідко згадується навіть у літературі з овочівництва, хоч в пошані вона в Канаді, США та в Нідерландах.

Ростуть вони компактним кущем висотою 50-70 см з великими п’ятикутними довгочерешковими листками. Квіти роздільностатеві, поодинокі, великого розміру, жовтого кольору, перехрестнозапильні. Розростаючись, кущ утворює невеликі пагони, на яких формуються приємні на вигляд і зовсім незвичні булавоподібні плоди з витягнутою і ніби перехопленою та зігнутою шийкою біля плодоніжки. Звідси походить і інша назва плодів: в перекладі з англійської мови крукнек означає “крива шийка”. Поверхня плодів гладенька і чиста, але часто зустрічаються і горбкуваті, особливо в біологічній стиглості. Залишені на насіння плоди виростають до 3-х і більше кг.

Для маринування, консервації, квашення та приготування ікри бажано використовувати молоді плоди у віці 5-7 днів. Вони підвищують апетит та покращують роботу харчотравних органів. В достатній кількості до їх складу входять вітамін С, мікроелементи, солі, залізо, мідь та інші корисні речовини. Великі, достиглі плоди при сталій кімнатній температурі можуть зберігатись аж до весни.

Виростити крукнеки зовсім нескладно, адже технологія їх вирощування цілком аналогічна вирощуванню кабачків та патисонів. Кращими попередниками для них будуть цибуля, капуста, помідори, картопля, бобові та зеленні культури. Грунт під них бажано було підготувати з осені. При висіві навесні в кожну ямку не завадить внести літрову банку перегною або компосту, перемішаних зі жменькою попелу та кількома грамами суперфосфату. Насіння висівати потрібно на глибину 3-7 см, в залежності від щільності грунту, на відстані до 70 см між рослинами. Догляд за рослинами в період вегетації звичайний: знищення бур’янів, розпушування та полив у суху погоду.

Добрі результати дає і розсадний метод вирощування крукнеків. 25-30-денна загартована розсада висаджується у відкритий грунт з великою грудкою землі в останній декаді травня, намагаючись зберегти те положення рослини до світла, в якому вона росла в приміщенні.

Трапляються випадки, коли рослині потрібна допомога, коли вона розвивається добре, а зав’язі дуже мало або і зовсім немає. Причинами цього можуть бути: недостатнє запилення через відсутність бджіл, нестача тепла та світла, надмірне живлення, внаслідок якого рослина “жирує” і погано плодоносить. У першому випадку слід проводити штучне запилення, в другому – вирізати частину найбільших листків з черешками щоб забезпечити краще прогрівання та освітлення середини куща, а в третьому -   припинити підживлення. Якщо вами буде виявлено, що рослина утворює багато пустоцвіту (чоловічих квіток), то потрібно прищипнути центральний пагін, щоб стимулювати розвиток нових бічних пагонів, на яких буде більше жіночого цвіту. Такий прийом можна застосовувати і на інших гарбузових, а також на баштанних та огірках.

При бажанні отримати своє насіння для вирощування крукнеків в наступних роках потрібно зірвати чоловічі квітки (пустоцвіти), обірвати пелюстки і пилок чоловічих квіток перенести на приймочку маточки жіночого цвіту (з зав’яззю). Щоб унеможливити перезапилення, на штучно запилену квітку необхідно одіти захисний марлевий мішечок. Запилення бажано проводити вранці, проте після того, як рослини просохнуть від роси.

Овочівники – аматори Тетяна та Леонід Романські.
Надруковано: “Селянська газета” №05 від 01.02.2007 р.
“Діло хазяйське” №38 від 20.09.2007 р.
Сайт автора: інтернет-магазин фіалок – senpolia-tanya.kr.ua (каталог-продаж-поради)


Новини від партнерів:

  1. Коментарів немає

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.