Лимон

лимон

У приміщенні культивують такі сорти лимона: Павлівський, Новогрузинський, Дженоа. Для цих протреб виберіть південне підвіконня. Попередньо його доцільно розширити й обклеїти алюмінієвою чи харчовою фольгою (тоді похмурої погоди збільшиться освітлення).

Не менш важливе укутування горщиків. їх обгортають кількома шарами вати, а зверху целофаном – аби матеріал не намокав при поливах. За таких умов уникнете зимового переохолодження та літнього висихання землі.

А щоб нейтралізувати шкідливу дію батареї опалювання, спустіть з підвіконня вниз шматок поліетиленової плівки. Відтак гаряче повітря поширюватиметься у боки. Підійдуть цитрусовим і балкон або лоджія. Але обов’язково слід подбати про належне утеплення. Влаштуйте екзотам ванни

Ознака якісного саджанця – 4-5 добре розвинутих листків. Помістіть його у горщик діаметром 10-15 см. Ємкість повинна мати дренаж (керамзит, деревне вугілля) та отвори для стікання зайвої води. Є свої вимоги до субстрату. У жодному разі не використовуйте магазинного, що дає кислотну реакцію. Для лимона придатний лише нейтральний ґрунт. Найкраще набрати його під липами чи іншими листяними деревами (крім дуба й каштана). До цієї землі досипають 50% річкового піску, трохи попелу та перегною. Після належного перемішування доливайте води, щоб вийшла сметаноподібна маса. Вона заповнить весь об’єм горщика, не залишаючи повітряних порожнин.

Садять пагінець так, аби коренева шийка була заглиблена максимум на 5 мм. Рослину відразу ж полийте відстояною протягом доби водою (аби вивітрився хлор). Не варто забувати про «напування» і надалі. Роблять це при підсиханні ґрунту. Зволожуйте по всьому контуру горщика, аж поки у піддоні почне з’являтися рідина. Раз на добу (особливо влітку) деревце обприскують за допомогою розпилювача. Таким чином не лише вдасться підтримувати високу вологість, а й змиєте пил. Отож листя зможе вільно «дихати».

Якщо вікна з південного боку, то влітку вазон треба притінювати від прямих сонячних променів (інакше ймовірні опіки крони чи перегрівання коренів). Також не рекомендується переставляти лимон на інше місце, бо процеси фотосинтезу активніше відбуваються при однонаправленості світлового потоку.

Для підживлення — попіл та лобода

Ще ж регулярно (щотижня) цитрусові підживлюють. Особливо доречний згаданий агрозахід навесні та влітку – у період посиленого росту і плодоношення. Холодної пори «підгодівля» припиняється. Але не захоплюйтеся мінеральними добривами, оскільки в малих об’ємах землі вони часто обпалюють коріння, залужують або закислюють ґрунт. Вихід із ситуації застосування народних засобів. Зокрема, стане у пригоді земля, зібрана під старими липами. Її на дві доби залийте водою. Отриманий настій вносять під рослини через кожні сім днів.

Хорошу поживу дасть попіл (1 столова ложка на 1 літр окропу). Тоді деревце одержить калій, кальцій, фосфор й інші мікроелементи. Також поливають екзот чаєм (заваркою). Азотом насичує вазон знайомий усім бур’ян – лобода. Попередньо зелень подрібніть та, заливши водою в однакових пропорціях, настоюйте протягом доби. Зрідка лимон можна обприскати легким розчином карбаміду (сечовини) – одна члойнажка на літр рідини. Зазвичай роблять це для виведення південного гостя зі стану спокою (у лютому-березні). А під час цвітіння і зав’язування плодів доцільна «підгодівля» рибним відваром, багатим на фосфор. 100-200 грамів несолоної лускастої заливають одним літром води й кип’ятять близько години. Після охолоджування юшку процідіть та зберігайте у закритому посуді під морозильною камерою холодильника. По 1-2 ложки такого засобу додають до настоїв при удобрюванні.

Вороги цитрусових

На лимон чатують чимало шкідників. Особливо небезпечний – павутинний кліщ. Внаслідок його «діяльності» молоді листки скручуються, а нижній бік старших вкривається білими крапками. Самого ж паразита (червонуватого кольору) видно неозброєним оком. Для боротьби з непроханим гостем застосовується тютюновий пил. Одну столову ложку препарату залийте склянкою окропу й витримайте протягом тижня. До одержаного засобу додаємо 10 г господарського мила та обприскуємо рослину три рази з інтервалом у шість діб.

Широко використовують і часник. Одна розім’ята головка 48 годин настоюється у 200 г води. Обробляйте (після проціджування) у ті ж терміни, що й тютюновим пилом.

При ураженні щитівкою поверхня зелених пластинок вкрита коричневими блискучими плямами діаметром 3-5 мм. Ефективним засобом проти ненажер стане така емульсія: розмішавши у склянці теплої води одну чайну ложку машинного масла, долучають 40 грамів господарського мила та дві столозі ложки прального порошку. Отриманий препарат марлевим тампоном наносять на гілки й листя. Через 3-4 години все слід змити під душем. Стежте, щоб засіб не потрапляв у ґрунт. Обробку проводять тричі (через кожен тиждень).

Аби спекатися тлі, головку часнику чи цибулі пропустіть через м’ясорубку і дві доби витримуйте у 0,5 літра теплої води. Обприскують три рази із семидобовим інтервалом.

Іноді цитрусові вражаються грибком. Типова ознака – коричневі цятки, внаслідок яких листя жовтіє й опадає. Лікують недугу часниковим розчином (раз на місяць). Уникнути захворювання вдасться, якщо регулярно розбризкувати над лимоном бордоську рідину або розчин марганцівки. Пам’ятайте, що боротьба зі шкідниками в кімнатних умовах доволі складна. Тому ліпше не допустити виникнення проблем.

Для профілактики крону раз на місяць обробляють мильною піною (вона не повинна потрапляти до горщика). Відтак вазон старанно промийте під душем.

Більшим рослинам — просторішу домівку

Південних гостей періодично пересаджують у більшу ємкість. Оптимальні терміни – рання весна. Переносіть разом із грудкою землі, аби не пошкодилось коріння. А раз на місяць необхідно замінювати верхній шар субстрату, додаючи біогумус чи лісовий ґрунт (попередньо ошпаривши окропом). Поки на деревці не виросте ЗО листочків, потрібно обривати квіти, не допускаючи утворення плодів. Інакше рослина буде кволою та погано розвиватиметься.

Пам’ятайте, що лимони – великі теплолюби, які сильно страждають уже при нулі градусів. Та водночас узимку для них бажане зниження стовпчика термометра до +6-10°С (хоча б протягом грудня-січня). За таких умов практично припиняється вегетація, зменшується потреба в поживних речовинах. Цього періоду зовсім не потрібне «підгодовування», а поливи зводять до мінімуму.

Зі стану спокою рослину виводять поступово, щодня потрохи підвищуючи температуру. Лимон – вічнозелене деревце, яке не скидає листків щосезону, а лише у міру старіння – протягом кількох років. Плоди вистигають 6-9 місяців (залежно від умов вирощування). До речі, вони можуть висіти на гілках до трьох років, змінюючи навесні жовте забарвлення на зелене і знову дозріваючи восени. Але тоді товстішає шкірка, а м’якоть втрачає вітамінні й смакові якості. Тому збирати урожай слід вчасно.

, ,


Новини від партнерів:

  1. Коментарів немає

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.