Момордика-чарівна “тропіканка”

Багаточисельну колекцію рідкісних рослин кілька років тому поповнила гарна і цікава рослина із родини гарбузових – момордика. Звичайно, ця рослина поки що відноситься до екзотичних, адже її можна зустріти навіть не на всіх ділянках відомих в Україні шанувальників екзотики. Але ж той, хто вперше побачить незвичайно дивні плоди, буде в захопленні від їх форми та яскравого забарвлення. Вирощуючи вперше цю прекрасну ліану, ми з кожним етапом і днем все більше і більше закохувались в неї, любуючись листками, квітками, плодами-зеленцями, забарвленням дозріваючих плодів і, накінець, розкритим зрілим плодом зі смачними незвичайними “ягодами”-насінинами всередині. Крім задоволення для зорових відчуттів, крім декоративності, момордика, виявляється, ще й корисна.

То що ж собою являє ця незнайома прекрасна “тропіканка”  із субтропічних районів Азії, Африки та Південної Америки?Момордика – однорічна надзвичайно гарна декоративна трав’яниста ліана родини гарбузових. Її кількаметрове стебло з великими ажурними ніжнозеленими на довгих черешках листками за допомогою тендітних на перший погляд численних оригінальних вусиків може забиратись і прикрашати і стіни будинку, і веранду, і альтанку, паркан чи терасу. Невеликі квіточки жовтого кольору мають приємний ніжний, схожий на жасміновий, аромат. Першими, як у всіх гарбузових, з’являються чоловічі квітки, а через 3-5 листків – жіночі з чітко окресленими зародками майбутніх плодів.

Після запилення зав’язь швидко розвивається і вже 8-  чи 10-денні округло-видовжені з м’ясистими шипиками плоди можна, порізавши на тоненькі шматочки, підсмажити, як картоплю, з двох боків і подавати зі сметаною або майонезом. В залежності від смакових нахилів господарки можуть їх маринувати, солити чи консервувати, як огірки. Крім того, з них можна готувати салати, засмажувати в тісті, фарширувати. Шкірочка плодів злегка гірчить, тому їх попередньо потрібно вимочити та зрізати тоненько з шипиками.

При дозріванні плоди спочатку набувають білого або світло-жовтого кольору, а згодом – гарного яскраво-оранжевого. Повністю достиглий плід розтріскується знизу і розкривається в трипелюсткову лілію. В середині “квітки” та на її пелюстках розміщені насінини в яскраво-червоних слизистих навколоплідниках, подібно гранатовим. Ось тут запрошуйте в гості внуків, вручайте їм десертні ложки і нехай вони смакують, вам на радість, дивовижними плодами безпосередньо з “лілії”, як з вази. Навколоплідник приємно смачний і нагадує смак хурми.

Очищене від навколо плідника насіння має відносно великі розміри та коричневий (або чорний) колір з цікавим орнаментним малюнком на бокових поверхнях. Сплутати його з насінням інших гарбузових рослин просто неможливо.

Як на нашу думку, невиростити цю цікаву рослину тоже неможливо навіть недосвідченому початківцю, адже в умовах Кіровоградщини вона гарно росте і плодоносить не тільки у відкритому грунті, а і в парнику чи теплиці і, навіть, в кімнаті чи на балконі. Агротехніка вирощування момордики схожа на вирощування огірків. І все ж, зважаючи на тропічне походження момордики, не можна сказати, що вона не любить тепла і сонця та невимоглива до вологості грунту та повітря. Якщо її вирощувати у відкритому грунті, то краще це зробити через розсаду.

Хоч насіння момордики і має міцну оболонку, воно не потребує попередньої стратифікації, але перед висівом його бажано замочити на добу в слабкому розчині марганцівки. Кожну насінину слід висівати в окрему посудину (торфо-перегнійні стаканчики, паперові пакети з-під молока і т.п.) заповнену поживною грунтосумішшю. Насінини бажано поставити на ребро, заглибивши на один-півтора сантиметри, щедро полити теплою водою, присипати грунтом і ущільнити. Для створення парникового ефекту стаканчики слід накрити склом чи плівкою і поставити в тепле місце.

Через 10-14 днів появляються сходи і стаканчики потрібно переставити на світле місце, регулярно поливати водою кімнатної температури, а в вечірні години не завадить побалувати рослинки субтропічним ефектом, збризнувши їх з розпилювача теплою водою.

Висаджувати розсаду у відкритий грунт можна тільки після настання стійкого потепління без загрози весняних приморозків, тобто не раніше 10-12 травня для нашої зони. Пересадку розсади у відкритий грунт необхідно здійснювати разом з торф’яним стаканчиком або, розрізавши паперовий пакет, разом з грудкою землі, щедро полити і замульчувати для збереження грунту від пересихання.

Вибираючи місце посадки, слід пам’ятати, що момордика відноситься до ліан, для розвитку якої обов’яковою повинна бути шпалера чи інша опора, на якій рослина добре освітлюється  та провітрюється, утворюючи більше зав’язі та великих плодів. Грунт повинен бути легким і родючим, а підживлення розчином коров’яку (1:10) або курячого посліду (1:15) через кожні два тижні з послідуючим поливом викликає позитивну реакцію рослини, покращуючи вегетацію та плодоношення.

Першими з’являються чоловічі квітки, а через деякий час і жіночі. Запилення успішно виконують комахи, але для більшої гарантії його можна виконати і штучно, особливо коли момордика вирощується в закритому просторі. Для цього необхідно перенести пилок з чоловічої квітки на жіночу і зробити це раціональніше зірваною чоловічою.

Інформація буде неповною, якщо не зазначити, що, крім дивної краси і смачних плодів, момордика має ще й лікувальні властивості. Як стверджує література, чай з листків момордики ефективно діє при застудних захворюваннях, хворобах горла, у лікуванні діабету та високого кров’яного тиску. В народній медицині листя та стебла використовуються як глистогінний засіб, при укусах змій,  при захворюваннях шкіри та шлунку. Вважається, що момордика затримує ріст злоякісних пухлин і тому на Ямайці вона находить застосування для профілактики онкологічних захворювань. Звичайно ж, рослина ще не повністю  досліджена і зберігає немало таємниць, над розкриттям яких працюють вчені.

Таким чином, нова для городників України рослина наділена чудовими неповторними декоративними особливостями листків, стебел і, особливо, незрівнянних плодів, харчовими властивостями плодів та лікувальними всіх надземних частин рослини. Нарядна “тропіканка” швидко приживається на українській землі з нашим примхливим кліматом і згідна прикрашати присадибні та дачні ділянки допитливих і неспокійних городників. Вирощуючи момордику вперше, ми не переставали дивуватись  чарівній красі пагонів, листя, квіток, зав’язі та оригінальних плодів, а в нагороду за догляд вона дарувала нам неповторної краси лілії стиглих розкритих плодів. На превеликий жаль, передати на чорно-білих сторінках газети смак та неповторну кольорову красу рослини неможливо. Її потрібно вирощувати і спостерігати в живому вигляді.

Сайт автора: інтернет-магазин фіалок – senpolia-tanya.kr.ua (каталог-продаж-поради)

городники-аматори Тетяна та Леонід Романські
Надруковано:  “Селянська газета”  №40 выд 3.10.2003 р.
«Газета для жінок» №41 – №43 за 2005 р.
«Діло хазяйське» № 36 від 6.09.2007 р.



Новини від партнерів:

  1. Коментарів немає

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.