Архів дописів | ‘Екзотика’

Тладіанта – червоний огірок

З багаточисельною родиною гарбузових люди давно добре знайомі: кабачки і огірки, кавуни і дині – хто їх не вирощує чи не має на своєму столі? Але мало хто навіть чув про тладіанту – рідкісну і дуже цікаву малопоширену багаторічну рослину з солодкими червоними плодами, які за формою нагадують звичайні невеликі огірочки.

Що ж являє собою ця незвичайна екзотична рослина? Читати повністю »

Коментарів немає


Фізаліс родзинковий

Більшість овочівників-аматорів добре знайомі з фізалісом, питання тільки: з яким. В природі знайдено понад 90 видів, більшість з яких походить з американського континенту. В нашій країні отримав поширення фізаліс овочевий або мексиканський, який наділений холодостійкістю, скоростиглістю, великоплідністюпродуктивністю, придатністю для переробки і має лише один недолік – в свіжому вигляді не має високих смакових якостей. Особливої уваги заслуговує хіба що виведений в Інституті оздоровлення та відродження народів України (ІОВНУ) лікувальний сорт овочевого фізалісу “Солегінний”, але про нього детальніше поговоримо іншим разом. Читати повністю »

Коментарів немає


Бамія–не з БАМу

Cеред малопоширених овочевих культур, які часто називають екзотами, є більш-менш відомі і зовсім незнані. До таких рослин можна віднести артишок, вігну, жминду, ангурію, чуфу, момордику, мангольд, тладіанту та багато інших рослин. На жаль, небагато найдеться городників, які знають і вирощують бамію. Декому з них здається, що вона належить до капризних екзотичних новинок в той час, коли ще в минулому тисячолітті її вирощував А.П.Чехов і не в Криму, а в Підмосков’ї, де клімат більш несприятливий, ніж в Україні.

Ця незнайомка з Південної Африки і має надто багато різноманітних назв: бамія, бхінді, гібіск, гомбо, куйабо, окра. У нас в Україні вона прижилась як бамія, хоч ніякого відношення до сибірського БАМу не має, або гібіск їстівний. На своїй батьківщині, в тропіках та субтропіках бамія вирощується як багаторічна культура і відома, наприклад, в Єгипті ще за 2000 років до н.е. Зараз вона поширена в Нідерландах, Франції, Туреччині, Південній Америці і культивується як однорічник, а за харчовими властивостями близька до спаржевої квасолі. Читати повністю »

Коментарів немає


Сторінка 8 із 1012345678910