Кореневу селеру краще вирощують із розсади

Перш за все, варто зазначити, що є три різновиди цієї культури. І в кожної з них свої агротехнічні особливості.
Зокрема, термін вегетації листкової селери становить 80-100 дні в. Тому її можна висівати напровесні відразу у відкритий ґрунт (догляд такий же, як моркви). А ось рослини черешкових (салатних) та коренеплідних сортів розвиваються протягом 150-180 діб. Відтак не обійтися без розсадного методу.

Розпочинають цю роботу вже наприкінці січня чи у перших числах лютого. Ящик заповнюйте ґрунтосумішшю, що складається з однакових частин дернової землі й перегною. Ще ж сюди варто додати трішки грубозернистого піску.
Найкраще використовувати свіже однорічне насіння. З’яву сходів пришвидшить 2-3-денне замочування у теплій воді (+20-25°С). її щодня змінюйте (зранку та ввечері). Згодом злегка підсушені зернята кидають на субстрат, не присипаючи зверху (при вільному доступі повітря швидше відбу¬деться проростання).

Засіяний ящик необхідно тримати у теплі (+20-25°С). Після появи паростків температурний режим зменшіть до +14-16°С (для загартування).

Також стежать, аби не пересихала земля. За потреби проводьте поливання. Але не можна давати надто багато води, адже тоді активізуються грибкові недуги.

Сходить селера довго й повільно. Паростки, що з’явилися, злегка притрушують пухкою земляною сумішшю (шаром до 0,5 см). А в фазі другого справжнього листочка прорідіть, залишаючи рослини на відстані 3-4 см.

Надзвичайно важливе підживлення. Вперше проводять його через 8-10 днів після проривання. Готуючи розчин, у 1 л води розчиніть чайну ложку нітроамофосуки. Кожному саджанцеві достатньо двох столових ложок згаданого напою. Через 12-15 днів «підгодовування» повторюють.

Розсада цієї культури дуже чутлива до холоду. Тому перед висаджуванням потрібне загартування. Ящики щодня виносять із приміщення. На город паростки слід давати, коли мине загроза тривалого зниження температури (у перших числах травня). Рослина повинна мати 4-6 добре розвинених листочків.

Вибираючи площу, обов’язково врахуйте попередників. Кращі з них – огірки, цибуля, рання капуста, картопля, бобові, помідори. Тим часом варто уникати ділянок, на яких торік були морква, петрушка, пастернак (у них із селерою спільні хвороби).

Стосовно ґрунтів ця культура невибаглива, але високі врожаї отримаєте тільки з родючих грядок. Під осінню оранку чи перекопування на 10 кв. м вносять 30-40 кг перегною чи компосту. Навесні, розпушуючи город, давайте мінеральні добрива (150-200 г аміачної селітри, 300-400 г суперфосфату, 100-200 г калійної солі на 10 кв. м).
Висаджують росаду через кожні 15-20 см. Відстань між рядками -40-45 см. Коріння загортайте у добре зволожену землю. Важливо не присипати верхівкову бруньку.

Через 5-6 днів вперше просапують. Аби не пошкодити рослину, робіть це на певній відстані від пагінця. Одночасно варто проводити підсаджування на місці екземплярів, що не прижилися.

Сухої погоди не забудьте про регулярний полив. Від браку води овочеві бліднуть і затримуються у розвитку. Тоді листкова й черешкова селера стрілкується, а коренеплоди грубшають.

Не менше важить підживлення. На початку вегетаціїї необхідний азот. Зазвичай використовують гноївку (розведену у пропорції 1:5-7) чи пташиний послід (1:10-15). На 1 кв. м достатньо 0,5 л згаданої рідини. Також доречна аміачна се¬літра (ЗО г/ кв. м). Уперше «підгодовують» через 10-15 днів після того, як розсада прижилася на постійному місці. Коли ж мине ще 20 діб, процедуру повторіть.

У другій половині літа рослинам знадобляться калійні добрива. На квадратний метр давайте 25-35 г калійної солі (1 столова ложка) або 35-40 г каліймагнезію. їх здатен замінити деревний попіл, який вносять 2-3 рази через 15-20 днів (1 склянка на кв. м).

Листкову селеру зрізують 2-3 рази протягом літа (як петрушку). Робіть це тоді, коли зелень досягає висоти 3-40 см. Стинаючи, варто залишати 5-7 см стебла.

Що ж до черешкової селери, то за 20-25 днів до збору проводять високе обгортання землею. Тоді отримаєте світлі, білі без гіркоти пагони. Після кожного зрізування листя грядку підживлюють розчином мінеральних добрив.
А в середині осені – час збирати і коренеплоди. Почистивши, їх заносять у погріб. Присипана землею чи піском, така городина зберіга¬тиметься протягом 1,5-2 місяців.

Останньою збирають кореневу селеру. Викопуйте ще до стійких холодів (підморожені плоди швидко загнивають). Після обрізування листя (на відстані 1,5 см від коренеплоду) врожай варто тримати при температурі+1-2°С.


Новини від партнерів:

  1. Коментарів немає

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.